Termál

Termál

Veresegyházon még az előző évezredben tárták fel az első termálvíz-forrást, a helyi fürdő pedig még 1992-ben nyitotta meg kapuit. Természeti kincsünk 1414-1457 méter mélyről tör felszínre a Föld gyomrából, melyet az évek során Veresegyház vezetése minden lehetséges esetben a fejlődés szolgálatába állított.

A városban mára jól fejlett geotermikus hőszolgáltatási rendszer működik, amely lehetővé tette, hogy épületeinkben termálvízzel fűtsük lakásainkat, illetve termál energiával állítsuk elő a lakók által használt meleg vizet. Ehhez természetesen termálkutakra és termálvíz-hálózatra volt szükség, településünk pedig ebből a szempontból is kiváltságos helyzetben tudhatja magát, Veresegyház ugyanis 64 Celsius fok hőmérsékletű vizet képes kitermelni, méghozzá mindjárt három kúton keresztül. Ezzel azon kevés települések közé tartozik, amelyekben a termálvíz számít az elsődleges hőenergiának, míg a gáz csupán a másodlagos fűtési üzemanyagot biztosítja. A kazánoknak tehát évente legfeljebb 2-3 heten át, vagyis mindössze a legzordabb mínuszokban kell üzemelniük, amikor is – csekély mértékben ugyan, de – a rendszernek rá kell segítenie a termál-hőenergiára. Hogy miként néz ez ki esetünkben a gyakorlatban?

Lakóparkunkban három házanként egy-egy hőközpont található. Ezekben egy úgy nevezett termál-hőcserélő dolgozik – ez biztosít kellő mennyiségű hőenergiát a radiátoros fűtési rendszernek, amelynek részeként minden tömbben egy 1000 literes tartály látja el használati meleg vízzel a lakásokat. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a gázenergiához képest ez a módszer 30 százalékos megtakarítást eredményez, ráadásul épületeink A+ energetikai besorolásúak, vagyis a házakat 8 centiméter vastagságú dryvit-rendszer, azaz külső szigetelés borítja; fokozott légzárású, hőszigetelt üvegezésű nyílászárókat építünk be; valamint jelentős figyelmet fordítunk a záró födémek szigetelésére, elvégre a hőveszteség zöméért minden esetben azok tehetőek felelőssé – ezeken a felületeken 20 centiméteres, vastagszálas szigetelő-anyagokat alkalmazunk.

 

1_uszoda

 

 

.